Kerk in Actie

Daratolona overleeft het virus nu hopelijk wel

14 mei 2020
Mevrouw Daratolona is 70 jaar. Samen met haar man woont ze in een klein dorpje, tientallen kilometers van de stad Palu op Sulawesi. Om te kunnen overleven moet ze twee keer per week naar de stad, maar daar is de kans om besmet te raken enorm groot.

Op dit moment zijn er veel ouderen in Indonesië, net als mevrouw Daratolona, die op markten of als straatverkoper moeten blijven werken voor hun eten.

Na de tsunami in 2018 zijn ze nog steeds aan het overleven. Ze zijn niet alleen arm, maar ook oud en kwetsbaar. Een risicogroep voor het coronavirus, die grote gevolgen kan hebben. Er wordt gekeken hoe deze groep zoveel mogelijk thuis kan blijven door financiële ondersteuning. En samen met voorlichting dit virus hopelijk kunnen overleven.

De man van mevrouw Daratolana gaat elke dag in het bos op zoek naar producten om te verkopen, zoals rotan. Mevrouw Daratolana gaat elke woensdag en zaterdag naar de markt in Palu om dit te verkopen. Hiervoor loop ze eerst 5 kilometer met de rotan op haar rug om daarna met het openbaar vervoer naar de markt te gaan. Zij kan twee bundels rotan per keer meenemen. Ze krijgt hierdoor bijna geen inkomsten, maar dit is alles wat ze kan doen om elke dag te overleven.

Onwetendheid

“Ik wist niet wat COVID-19 was. Ik ben nooit naar school geweest, dus ik weet erg weinig”, zegt ze verdrietig. Maar een van de hulpverleners heeft haar uitgelegd dat het een virus is en hoe gevaarlijk het kan zijn. Speciaal voor haar en haar man, omdat ze arm en oud zijn. Mevrouw Daratolona ontmoet altijd veel mensen onderweg en op de markt. Hierdoor zou ze snel besmet kunnen raken.

Levensbelang

“Gelukkig hebben ze mij nu geadviseerd om thuis te blijven en krijg ik financiële ondersteuning om rijst, vis en ander eten te kopen. Zo hoef ik niet naar de markt te gaan. Dat laatste is van levensbelang, omdat ik anders geen eten kan kopen…”

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.