Leesrooster Witte Donderdag

Leesrooster voor het Heilig Avondmaal
29 maart 2018 is Witte Donderdag. We staan er dan bij stil hoe onze Heer Jezus Christus, vlak voordat Hij gevangen genomen werd, een maaltijd hield met zijn leerlingen. De spanning was voelbaar. Hij sprak over een nieuw verbond… over vergeving… over verraad… én Hij blikte nog veel verder vooruit, naar het moment waarop alles nieuw is geworden, in het Koninkrijk van God. Laten we van dag tot dag toeleven naar het Heilig Avondmaal.

Het leesrooster is ook te downloaden als pdf via Leesroosteravondmaalwittedonderdag

 

Vrijdag 23 maart – Gezalfd
Toen Jezus in Betanië in het huis van Simon – degene die aan huidvraat had geleden – aanlag voor een maaltijd, kwam er een vrouw naar Hem toe. Ze had een albasten flesje met zeer kostbare olie bij zich en goot die uit over zijn hoofd. De ​leerlingen​ ergerden zich toen ze dit zagen en zeiden: ‘Wat een verspilling! Die olie had immers duur verkocht kunnen worden, dan hadden we het ​geld​ aan de armen kunnen geven.’ Jezus​ hoorde het en zei: ‘Waarom vallen jullie deze vrouw lastig? Zij heeft iets goeds voor Mij gedaan. Want de armen zijn altijd bij jullie, maar Ik zal niet altijd bij jullie zijn. Door die olie over Mij uit te gieten, heeft ze mijn lichaam voorbereid op het ​graf. Matteüs 26:6-12
In dit overvloedige gebaar gaat het niet om de lastige keuze tussen geven aan Jezus óf geven aan de armen, maar om het unieke moment. Nú kon deze vrouw Hem nog persoonlijk bedanken, over een week niet meer. Het lichaam van Jezus moest na zijn sterven overhaast, zonder verzorging, in een graf worden gelegd. Het unieke moment om Hem te eren is voorbijgegaan, maar wij kunnen onze levende Heer eren door herkenbaar te leven als zijn volgelingen, door Hem te eren met onze liederen, en door overvloedig te geven aan de armen, én…door zijn dood te gedenken aan het heilig Avondmaal!

Zaterdag 24 maart – Verraad
Toen de avond was gevallen, lag Hij samen met de twaalf aan voor de maaltijd. Onder het eten zei Hij tegen hen: ‘Ik verzeker jullie: een van jullie zal Mij uitleveren.’ Dit bedroefde hen zeer, en de een na de ander vroegen ze Hem: ‘Ik toch niet, ​Heer?’ Hij antwoordde: ‘Hij die samen met Mij zijn brood in de kom doopte, die zal Mij uitleveren.
Matteüs 26:20-23
Het kwetsende van verraad is dat het van binnenuit komt, van iemand die je meende te kunnen vertrouwen, van een compagnon. Het woord compagnon is samengesteld uit twee Latijnse woorden cum (met) en panis (brood). Een compagnon is degene met wie je je brood deelt.
Als uitgerekend zo iemand je verraadt, is dat een klap in je gezicht, een dolksteek in de rug. Die verontwaardiging horen we ook in Psalm 41:10 ‘Zelfs mijn vriend, op wie ik vertrouwde, die mijn brood at, heeft zijn hiel tegen mij opgeheven.’ Elk van de leerlingen vroeg: ‘Ik toch niet, Heer?’ Die vraag stellen betekent dat je het blijkbaar voor mogelijk houdt dat je ertoe in staat zou zijn… We vragen ons af: Zou er in mijn hart ook een kiem van afvalligheid zitten? Hoewel Jezus wist wat Judas van plan was, liet Hij hem toch mee-eten. Ook voor ons is er genadebrood.

Zondag 25 maart – Gebroken
Toen ze verder aten nam ​Jezus​ een brood, sprak het zegengebed uit, ​brak het brood​ en gaf de ​leerlingen​ ervan met de woorden: ‘Neem, eet, dit is mijn lichaam.’ Matteüs 26:26
Sinds Jezus dit heeft gedaan is gebroken brood voor ons teken voor de gebrokenheid van het leven. Ziekte, kwaadsprekerij, verstoorde relaties, verslaving, ongelukken, pijnlijke misverstanden. Allemaal hebben we ermee te maken. Jezus heeft het zich zo aangetrokken dat Hij het meenam aan het kruis. Daardoor is dat wat wij te lijden hebben hoopvol geworden: door de barsten van het leven schijnt al het licht van het komende Koninkrijk. Door het gelovig aannemen van het gebroken brood ervaren we Gods nabijheid in wat wij lijden.

Maandag 26 maart – Opdracht
Hij nam een ​beker, sprak het dankgebed uit en gaf hun de ​beker​ met de woorden: ‘Drink allen hieruit, dit is mijn bloed, het bloed van het ​verbond, dat voor velen wordt vergoten tot ​vergeving​ van ​zonden. Ik zeg jullie: vanaf vandaag zal Ik niet meer van de vrucht van de wijnstok drinken tot de dag komt dat Ik er met jullie opnieuw van zal drinken in het koninkrijk van mijn Vader.’
Matteüs 26:27-29
Jezus heeft het over zijn bloed dat vergoten zal worden. Dat wil zeggen dat Jezus een offer gaat brengen, een offer waardoor Hij een nieuw verbond sluit tussen God en ons. Door zijn dood aan het kruis herstelt Hij de verbinding tussen God en ons. Jezus geeft ons de opdracht om telkens weer te drinken uit de beker van zijn verbond. De relatie moet onderhouden worden, moet levendig gehouden worden door de avondmaalsviering. En we moeten ermee doorgaan tot zijn Koninkrijk ten volle werkelijkheid is geworden. Hij stelt het avondmaal in, omdat wij het hard nodig hebben om daardoor staande te blijven in het geloof.

Dinsdag 27 maart – Afvallen
Onderweg zei ​Jezus​ tegen hen: ‘Jullie zullen Mij deze nacht allemaal afvallen, want er staat geschreven: ‘Ik zal de ​herder​ doden, en de schapen van zijn kudde zullen uiteengedreven worden.’ Maar nadat Ik uit de dood ben opgewekt, zal Ik jullie voorgaan naar Galilea.’
Matteüs 26:31-32
Weer laat Jezus zijn leerlingen in de spiegel kijken. Allemaal zullen ze Hem in de steek laten. Hun trouw aan Hem zal onder de maat zijn. En opnieuw kijkt Jezus ook verder vooruit dan het vluchtgedrag van zijn leerlingen. Na zijn opstanding zal Hij weer als een herder voor hen uit gaan. Maar voordat het zo ver is, moet Hij de lijdensweg echt helemaal alleen gaan: onbegrepen en door iedereen verlaten droeg Hij de last van zonde en ziekte. Zijn leerlingen stonden er op afstand wel bij op Golgotha, maar het lijden doorstond Hij echt alleen. Ook wij proberen Hem te volgen, maar geregeld zijn ook wij te laf om kleur te bekennen.

Woensdag 28 maart – Zelfoverschatting
Petrus​ zei daarop tegen Hem: ‘Misschien zal iedereen U afvallen, ik nooit!’ Jezus​ antwoordde hem: ‘Ik verzeker je: deze nacht zul je, nog voor de haan gekraaid heeft, Mij driemaal verloochenen.’ Petrus​ zei: ‘Al zou ik met U moeten sterven, verloochenen zal ik U nooit.’ Alle andere ​leerlingen​ vielen hem daarin bij.
Matteüs 26:33-35
Petrus onderscheidde zich van de andere leerlingen: Wat anderen ook doen, op mij kunt U bouwen. Sympathiek en hartverwarmend is zijn toezegging zeker. Maar Jezus waarschuwt hem dat hij zichzelf overschat. Opnieuw weet Jezus wat er gaat komen. Petrus zou Jezus wel het verst van allemaal blijven volgen, tot in de binnenplaats van de hogepriester. Maar daar ging het alsnog mis, in een onbewaakt moment. Toen hij keer op keer bijna herkend werd, moest hij telkens in een fractie van een seconde reageren, en dan reageer je naar de aard van je hart. Het blijkt dat ook hij in zijn hart de neiging tot zelfbehoud heeft. Zouden wij ons ooit nog durven verheffen boven de rest?! Ondanks wat Jezus over ons weet, biedt Hij ons brood en wijn aan.

Witte Donderdag 29 maart – Het is zover…
Toen het zover was, ging Jezus samen met de ​apostelen​ ​aanliggen​ voor de ​maaltijd. Hij zei tegen hen: ‘Ik heb er hevig naar verlangd dit pesachmaal met jullie te eten voor de tijd van mijn lijden aanbreekt.
Lukas 22:14-15
Het is het vurige verlangen van onze Heer Jezus Christus om ons aan zijn tafel te ontvangen, om samen stil te staan bij de diepe betekenis van zijn lijden en sterven. Is dat ook uw en jouw verlangen? Vandaag staat zijn tafel voor u en jou klaar.

Reacties zijn welkom: predikant@ichthuskerktholen.nl

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.