Leesrooster Heilig Avondmaal

Leesrooster voor het Heilig Avondmaal

Psalm 23 is één van de meest bekende en meest geliefde Psalmen. David benoemt heel uiteenlopende ervaringen en gevoelens: tevredenheid, vertrouwen en onverdiende goedheid, maar ook angst, en vijandschap. In al die emoties vindt hij houvast in de innige band met de HEER als zijn herder. Aan het Heilig Avondmaal mogen we ook komen met alles wat ons bezighoudt om te ervaren dat de band met de Heer telkens weer hersteld kan worden en blijvend is, ondanks alles. Daarom is het overwegen van deze Psalm een goede voorbereiding op het Avondmaal.

 

 

Maandag

 

‘De HEER is mijn ​herder, het ontbreekt mij aan niets.’

Psalm 23:1

 

Deze openingszin is meteen al een belijdenis die blaakt van zekerheid.

Je kunt er zelfs iets van trots in horen: Weet je wie mijn herder is? De HEER! Als je zelf die zekerheid niet hebt, kan het je jaloers maken of zelfs irriteren. Wie kan immers zo zeker en tevreden in het leven staan? Er blijft toch altijd nog wat, soms heel wat, te wensen over.

Maar als we goed lezen, zijn het twee beweringen: ‘De Heer is mijn herder’en: ‘Het ontbreekt mij aan niets.’En die twee hebben alles met elkaar te maken. Je zou moeten lezen: Met de Heer als mijn herder ontbreekt het mij aan niets. Dat dat echt zo is gaat David in de volgende verzen laten zien. De Heer voorziet in alle mogelijke situaties in zijn behoeften. Dat uitgerekend een herder (David) zichzelf vergelijkt met een schaap… Ja, wie in het dagelijks leven meestal moet klaarstaan voor anderen, wie moet ‘herderen’, mag aan het Avondmaal schaap zijn, Gods genade ontvangen.

 

 

 

Dinsdag

 

‘Hij laat mij rusten in groene weiden

en voert mij naar vredig water.’                                   Psalm 23:2

 

Een goede herder is voortdurend bezig om zijn kudde te leiden naar plekken waar genoeg te eten is en waar zijn schapen veilig zijn. Voedsel en veiligheid zijn eerste levensbehoeften voor iedereen, voor mensen net zo goed als voor dieren. Als je de HEER je herder laat zijn, zal het je daar niet aan ontbreken. Telkens weer hoor je iets, of maak je iets mee waar je wat aan hebt, waar je op kunt teren.

Het is vooral de vraag of je je laat leiden naar die plekken waar geestelijk voedsel is, en waar je veilig bent voor diegene die jou als schaap probeert af te zonderen van de herder. Jezus wil ons leiden naar plekken waar je tot rust kunt komen en nieuwe kracht kunt opdoen. Hij heeft van zichzelf gezegd: ‘Ik ben het brood dat leven geeft. Wie bij Mij komt zal nooit meer honger hebben.’Daarom wil Hij ons deze week leiden naar de Avondmaalstafel waar je je zonden en het moeizame gepieker daarover achter je mag laten. Rust en vrede! Wie verlangt daar niet naar?

 

 

Woensdag

 

‘Hij geeft mij nieuwe kracht –

en leidt mij langs veilige paden tot ​eer​ van zijn naam.’

Psalm 23:3

 

Nieuwe kracht… Kennen we niet allemaal de ervaring dat een goede maaltijd en een nacht goed slapen, of soms alleen even een dutje nieuwe kracht geeft? Dat is goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Als de HEER je herder is, zal het je ook daaraan niet ontbreken. Want de herder heeft wel geduld als we even niet verder kunnen, maar zodra er nieuwe krachten zijn, moet je wel weer verder: bij de kudde blijven en je verantwoordelijkheid nemen.

‘Tot eer van zijn naam’: doel van de goede zorg is niet in de eerste plaats dat je als mens tot je recht komt (dat ook!), maar de eer van de herder is ermee gemoeid. Een kudde die floreert, is tot eer van de herder. En verdient een herder die zelfs zijn leven overheeft voor zijn kudde niet alle eer?!

Donderdag

 

‘Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar,

want U bent bij mij, uw stok en uw staf, zij geven mij moed.’

Psalm 23:4

 

David die zo stellig kon zeggen dat het hem aan niets ontbreekt, heeft het hier toch maar over een donker dal en over gevaar. Hij heeft veel donkere dalen gekend in zijn leven. Blijkbaar zal de Heer je niet alle moeilijke dingen besparen. Ook wie leeft met de Heer als zijn of haar herder kan ziekte, ongeluk, wroeging, rouw, angst en depressie tegenkomen, of het gevoel hebben door iedereen verlaten te zijn. Toch kan David in die diepte zeggen: ‘U bent bij mij’. Als je de regels voor en na deze uitspraak telt, ontdek je dat deze woorden precies in het midden, in het hart van deze Psalm staan. Het is de belofte waarmee de Here God de hele geschiedenis door mensen gerust stelt: ‘Wees niet bang. Ik ben met je.’Het is de betekenis van de naam Immanuël. In Jezus Christus is God-met-ons. Hij is met mij ‘in mijn mooiste droom evengoed als in mijn zwartste nacht’ (Opwekking 569).

Na dat diepe dal verandert er iets in de Psalm. In vers 1-3 spreekt David

óver God in de Hij-vorm, vanaf vers 4 spreekt hij de Heer aan met U.

Is dat misschien om te zeggen dat we God pas echt persoonlijk leren kennen in de diepten van ons leven? Zijn stok en zijn staf geven moed omdat Híj het opneemt tegen onze vijanden!

 

 

Vrijdag

 

‘U nodigt mij aan ​tafel voor het oog van de vijand,

U ​zalft​ mijn hoofd met olie, mijn ​beker​ vloeit over.’       Psalm 23:5

 

In dit vers laat David de beeldspraak van een herder en zijn schaap los, omdat hij steeds meer bezig is met de directe relatie tussen hem en de Heer. Ook dit vers getuigt van speciale zorg. Het lijkt of David een VIP-behandeling krijgt. Een speciaal gereserveerde plaats aan tafel, terwijl zijn vijanden toe moeten kijken. Aan de tafel van de Heer is er gerechtigheid voor wie altijd tegengewerkt wordt, voor wie moet lijden. Gods goedheid is zelfs overvloedig. Hij geeft ons meer dan genoeg. ‘Mijn beker vloeit over.’

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Leesrooster Heilig Avondmaal

Leesrooster Heilig Avondmaal

Aanstaande zondag 1 juli hopen we weer met elkaar het Heilig Avondmaal te vieren. Om ons voor te bereiden op deze viering, is er weer een leesrooster opgesteld voor deze week. U kunt dat via deze link downloaden.

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Leesrooster Heilig Avondmaal

Themadienst Jesus loves U2

‘I still haven’t found what I’m looking for’. Waar ben jij naar op zoek? Eens wat anders? Lekkere live muziek? Een goede doordenker? Gezelligheid? Dan is deze dienst is echt de ‘One’ voor jou!
Op zondag 3 juni aanstaande om 15.00 uur wordt er in gemeenschapscentrum Meulvliet in Tholen een spetterende interkerkelijke dienst gehouden met het thema: Jesus loves U2!
Het is een dienst over jouw vragen, een zoektocht naar en de ontdekking van Gods liefde ook voor jou. Dit alles begeleid door de band Vision die nummers speelt van U2 die passen bij het thema: Jesus loves U2! Wil je dus wel eens een gave dienst meemaken, anders dan de gewoonlijke diensten in de kerk en wil je lekker meegalmen met de nummers van U2 die Vision speelt, kom dan zondagmiddag naar Meulvliet.
Oh ja, en neem je telefoon (met onbeperkte data) mee naar de dienst, want de dienst is interactief. Dus niet achter overleunen maar wat vind jij?

Deze themadienst wordt georganiseerd door Join en de toegang is gratis. Aanmelden is niet verplicht, maar we vragen je om dit toch te doen. Zo kunnen we tijdig een inschatting maken van het aantal mensen dat de dienst wil bezoeken. Dus geef je op via u2dienst@gmail.com. Vermeld dat je komt en met hoeveel personen, meer hoeven we niet te weten.

Tot 3 juni!

Heb je nog vragen? Mail ons dan op u2dienst@gmail.com.

Wat: U2-dienst
Waar: Gemeenschapscentrum Meulvliet in Tholen (klik hier voor de locatie)
Wanneer: Zondagmiddag 3 juni om 15.00 uur
Spreker: Rolant Quist
Band: Vision
Organisatie: JOIN

U2-dienst in Meulvliet op zondag 3 juni om 15.00 uur.

Geplaatst in Jeugd, Nieuws | Getagged , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Themadienst Jesus loves U2

Jesus loves U2

‘I still haven’t found what I’m looking for’. Waar ben jij naar op zoek? Eens wat anders? Lekkere live muziek? Een goede doordenker? Gezelligheid? Dan is deze dienst is echt de ‘One’ voor jou!
Op zondag 3 juni om 15.00 uur wordt er in gemeenschapscentrum Meulvliet in Tholen een spetterende interkerkelijke dienst gehouden met het thema: Jesus loves U2!
Het is een dienst over jouw vragen, een zoektocht naar en de ontdekking van Gods liefde ook voor jou. Dit alles begeleid door de band Vision die nummers speelt van U2 die passen bij het thema: Jesus loves U2! Wil je dus wel eens een gave dienst meemaken, anders dan de gewoonlijke diensten in de kerk en wil je lekker meegalmen met de nummers van U2 die Vision speelt, kom dan naar Meulvliet op 3 juni.
Oh ja, en neem op 3 juni je telefoon (met onbeperkte data) mee naar de dienst, want de dienst is interactief. Dus niet achter overleunen maar wat vind jij?

Deze themadienst wordt georganiseerd door Join en de toegang is gratis. Aanmelden is niet verplicht, maar we vragen je om dit toch te doen. Zo kunnen we tijdig een inschatting maken van het aantal mensen dat de dienst wil bezoeken. Dus geef je op via u2dienst@gmail.com. Vermeld dat je komt en met hoeveel personen, meer hoeven we niet te weten.

Tot 3 juni!

Heb je nog vragen? Mail ons dan op u2dienst@gmail.com.

Wat: U2-dienst
Waar: Gemeenschapscentrum Meulvliet in Tholen (klik hier voor de locatie)
Wanneer: Zondagmiddag 3 juni om 15.00 uur
Spreker: Rolant Quist
Band: Vision
Organisatie: JOIN

Geplaatst in Jeugd, Nieuws | Getagged , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Jesus loves U2

SCJT op kamp

Aankomend weekend, 6 t/m 8 april gaan leiding en jeugd van de SCJT weer op het jaarlijkse kamp. Deze keer is het kamphuis Ahoy in Oosterhout. We bidden om een gezellig en gezegend kampweekend.

Geplaatst in Jeugd, Nieuws | Getagged , , , , | Reacties uitgeschakeld voor SCJT op kamp

Paasontbijt

ZWO                        PAASONTBIJT                             2018

Het Paasontbijt telde dit jaar bijna 60 deelnemers. Een impressie van het gezellige ontbijt.

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Paasontbijt

Leesrooster Witte Donderdag

Leesrooster voor het Heilig Avondmaal
29 maart 2018 is Witte Donderdag. We staan er dan bij stil hoe onze Heer Jezus Christus, vlak voordat Hij gevangen genomen werd, een maaltijd hield met zijn leerlingen. De spanning was voelbaar. Hij sprak over een nieuw verbond… over vergeving… over verraad… én Hij blikte nog veel verder vooruit, naar het moment waarop alles nieuw is geworden, in het Koninkrijk van God. Laten we van dag tot dag toeleven naar het Heilig Avondmaal.

Het leesrooster is ook te downloaden als pdf via Leesroosteravondmaalwittedonderdag

 

Vrijdag 23 maart – Gezalfd
Toen Jezus in Betanië in het huis van Simon – degene die aan huidvraat had geleden – aanlag voor een maaltijd, kwam er een vrouw naar Hem toe. Ze had een albasten flesje met zeer kostbare olie bij zich en goot die uit over zijn hoofd. De ​leerlingen​ ergerden zich toen ze dit zagen en zeiden: ‘Wat een verspilling! Die olie had immers duur verkocht kunnen worden, dan hadden we het ​geld​ aan de armen kunnen geven.’ Jezus​ hoorde het en zei: ‘Waarom vallen jullie deze vrouw lastig? Zij heeft iets goeds voor Mij gedaan. Want de armen zijn altijd bij jullie, maar Ik zal niet altijd bij jullie zijn. Door die olie over Mij uit te gieten, heeft ze mijn lichaam voorbereid op het ​graf. Matteüs 26:6-12
In dit overvloedige gebaar gaat het niet om de lastige keuze tussen geven aan Jezus óf geven aan de armen, maar om het unieke moment. Nú kon deze vrouw Hem nog persoonlijk bedanken, over een week niet meer. Het lichaam van Jezus moest na zijn sterven overhaast, zonder verzorging, in een graf worden gelegd. Het unieke moment om Hem te eren is voorbijgegaan, maar wij kunnen onze levende Heer eren door herkenbaar te leven als zijn volgelingen, door Hem te eren met onze liederen, en door overvloedig te geven aan de armen, én…door zijn dood te gedenken aan het heilig Avondmaal!

Zaterdag 24 maart – Verraad
Toen de avond was gevallen, lag Hij samen met de twaalf aan voor de maaltijd. Onder het eten zei Hij tegen hen: ‘Ik verzeker jullie: een van jullie zal Mij uitleveren.’ Dit bedroefde hen zeer, en de een na de ander vroegen ze Hem: ‘Ik toch niet, ​Heer?’ Hij antwoordde: ‘Hij die samen met Mij zijn brood in de kom doopte, die zal Mij uitleveren.
Matteüs 26:20-23
Het kwetsende van verraad is dat het van binnenuit komt, van iemand die je meende te kunnen vertrouwen, van een compagnon. Het woord compagnon is samengesteld uit twee Latijnse woorden cum (met) en panis (brood). Een compagnon is degene met wie je je brood deelt.
Als uitgerekend zo iemand je verraadt, is dat een klap in je gezicht, een dolksteek in de rug. Die verontwaardiging horen we ook in Psalm 41:10 ‘Zelfs mijn vriend, op wie ik vertrouwde, die mijn brood at, heeft zijn hiel tegen mij opgeheven.’ Elk van de leerlingen vroeg: ‘Ik toch niet, Heer?’ Die vraag stellen betekent dat je het blijkbaar voor mogelijk houdt dat je ertoe in staat zou zijn… We vragen ons af: Zou er in mijn hart ook een kiem van afvalligheid zitten? Hoewel Jezus wist wat Judas van plan was, liet Hij hem toch mee-eten. Ook voor ons is er genadebrood.

Zondag 25 maart – Gebroken
Toen ze verder aten nam ​Jezus​ een brood, sprak het zegengebed uit, ​brak het brood​ en gaf de ​leerlingen​ ervan met de woorden: ‘Neem, eet, dit is mijn lichaam.’ Matteüs 26:26
Sinds Jezus dit heeft gedaan is gebroken brood voor ons teken voor de gebrokenheid van het leven. Ziekte, kwaadsprekerij, verstoorde relaties, verslaving, ongelukken, pijnlijke misverstanden. Allemaal hebben we ermee te maken. Jezus heeft het zich zo aangetrokken dat Hij het meenam aan het kruis. Daardoor is dat wat wij te lijden hebben hoopvol geworden: door de barsten van het leven schijnt al het licht van het komende Koninkrijk. Door het gelovig aannemen van het gebroken brood ervaren we Gods nabijheid in wat wij lijden.

Maandag 26 maart – Opdracht
Hij nam een ​beker, sprak het dankgebed uit en gaf hun de ​beker​ met de woorden: ‘Drink allen hieruit, dit is mijn bloed, het bloed van het ​verbond, dat voor velen wordt vergoten tot ​vergeving​ van ​zonden. Ik zeg jullie: vanaf vandaag zal Ik niet meer van de vrucht van de wijnstok drinken tot de dag komt dat Ik er met jullie opnieuw van zal drinken in het koninkrijk van mijn Vader.’
Matteüs 26:27-29
Jezus heeft het over zijn bloed dat vergoten zal worden. Dat wil zeggen dat Jezus een offer gaat brengen, een offer waardoor Hij een nieuw verbond sluit tussen God en ons. Door zijn dood aan het kruis herstelt Hij de verbinding tussen God en ons. Jezus geeft ons de opdracht om telkens weer te drinken uit de beker van zijn verbond. De relatie moet onderhouden worden, moet levendig gehouden worden door de avondmaalsviering. En we moeten ermee doorgaan tot zijn Koninkrijk ten volle werkelijkheid is geworden. Hij stelt het avondmaal in, omdat wij het hard nodig hebben om daardoor staande te blijven in het geloof.

Dinsdag 27 maart – Afvallen
Onderweg zei ​Jezus​ tegen hen: ‘Jullie zullen Mij deze nacht allemaal afvallen, want er staat geschreven: ‘Ik zal de ​herder​ doden, en de schapen van zijn kudde zullen uiteengedreven worden.’ Maar nadat Ik uit de dood ben opgewekt, zal Ik jullie voorgaan naar Galilea.’
Matteüs 26:31-32
Weer laat Jezus zijn leerlingen in de spiegel kijken. Allemaal zullen ze Hem in de steek laten. Hun trouw aan Hem zal onder de maat zijn. En opnieuw kijkt Jezus ook verder vooruit dan het vluchtgedrag van zijn leerlingen. Na zijn opstanding zal Hij weer als een herder voor hen uit gaan. Maar voordat het zo ver is, moet Hij de lijdensweg echt helemaal alleen gaan: onbegrepen en door iedereen verlaten droeg Hij de last van zonde en ziekte. Zijn leerlingen stonden er op afstand wel bij op Golgotha, maar het lijden doorstond Hij echt alleen. Ook wij proberen Hem te volgen, maar geregeld zijn ook wij te laf om kleur te bekennen.

Woensdag 28 maart – Zelfoverschatting
Petrus​ zei daarop tegen Hem: ‘Misschien zal iedereen U afvallen, ik nooit!’ Jezus​ antwoordde hem: ‘Ik verzeker je: deze nacht zul je, nog voor de haan gekraaid heeft, Mij driemaal verloochenen.’ Petrus​ zei: ‘Al zou ik met U moeten sterven, verloochenen zal ik U nooit.’ Alle andere ​leerlingen​ vielen hem daarin bij.
Matteüs 26:33-35
Petrus onderscheidde zich van de andere leerlingen: Wat anderen ook doen, op mij kunt U bouwen. Sympathiek en hartverwarmend is zijn toezegging zeker. Maar Jezus waarschuwt hem dat hij zichzelf overschat. Opnieuw weet Jezus wat er gaat komen. Petrus zou Jezus wel het verst van allemaal blijven volgen, tot in de binnenplaats van de hogepriester. Maar daar ging het alsnog mis, in een onbewaakt moment. Toen hij keer op keer bijna herkend werd, moest hij telkens in een fractie van een seconde reageren, en dan reageer je naar de aard van je hart. Het blijkt dat ook hij in zijn hart de neiging tot zelfbehoud heeft. Zouden wij ons ooit nog durven verheffen boven de rest?! Ondanks wat Jezus over ons weet, biedt Hij ons brood en wijn aan.

Witte Donderdag 29 maart – Het is zover…
Toen het zover was, ging Jezus samen met de ​apostelen​ ​aanliggen​ voor de ​maaltijd. Hij zei tegen hen: ‘Ik heb er hevig naar verlangd dit pesachmaal met jullie te eten voor de tijd van mijn lijden aanbreekt.
Lukas 22:14-15
Het is het vurige verlangen van onze Heer Jezus Christus om ons aan zijn tafel te ontvangen, om samen stil te staan bij de diepe betekenis van zijn lijden en sterven. Is dat ook uw en jouw verlangen? Vandaag staat zijn tafel voor u en jou klaar.

Reacties zijn welkom: predikant@ichthuskerktholen.nl

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Leesrooster Witte Donderdag

Liturgische schikking biddag 2018

En mooie foto van de liturgische schikking die op biddag 2018 in de kerk heeft gestaan.

Liturgische schikking biddag 2018.

Geplaatst in Nieuws | Getagged , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Liturgische schikking biddag 2018

Psalm Pasen

https://www.zingenindekerk.nl/gospel/paasconcerten-the-psalm-project

Geplaatst in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Psalm Pasen

Jeugddienst 11 februari

Er staat weer een jeugddienst aan te komen! Op 11 februari om 10.00 uur gaat het over het thema ‘Weggooien of repareren?’. Voorganger is ds. Peter Broere in samenwerking met jeugdclub De Aanloop. Muzikale begeleiding door een combo onder leiding van Judith Geuze. Zet het in je agenda!

Jeugddienst 11 februari 2018.

Geplaatst in Jeugd, Nieuws | Getagged , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Jeugddienst 11 februari